12 tips voor vliegen met een baby

12 tips voor vliegen met een baby

Hèhè eindelijk zit je heerlijk onderuit gezakt in je vliegtuigstoel, de vakantie is begonnen, genieten! Huh, wat is dat, oh nee, het zou toch niet… komt daar nou iemand aan met een –OH EM GEE– baby. Nee nee, niet hier gaan zitten, nee please niet in een straal zo groot als het hele vliegtuig bij mij in de buurt gaan zitten. Stiekeme smeekgebedjes, loop door, loop door…. The worst just happened: Moeke met baby is neergedaald in de stoel naast die van mij…

Behoorde ik nog niet al te lang gelden tot deze ‘in de stress schietende’ groep mensen wanneer een baby on board gespot is, sta ik nu aan de andere kant: de meest gevreesde groep vliegtuiggebruikers.

Hoe kan je deze stress van je medepassagiers, maar vooral van jezelf verzachten?

 

Vliegen met een baby

Vanaf 7 dagen oud kan je al vliegen met je baby, mits je een ‘normale’ bevalling hebt gehad. Echter wordt door artsen vaak 6 weken aangeraden in verband met eventuele lichte schade die veroorzaakt zou kunnen worden aan de longen door de hoogte. Mijn ervaring: hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker het is. Vanaf dat mijn jongens kunnen voortbewegen; rollen, kruipen, lopen, rennen, doen ze dat dus ook de hele dag. Stilzitten is er niet meer bij. Een reis maken voordat babies zelf kunnen verplaatsen, is zó veel makkelijker. Dit gemak komt overigens weer terug zodra ze de iPad interessant beginnen te vinden.

 

De vroege voorbereiding

Een goede voorbereiding is key. Dit begint al bij het moment dat je de tickets gekocht hebt:

1) Reserveer een zogenaamd ‘bassinet’. Een bassinet, of ook wel babycot, is een soort wiegje waar je baby, meestal tot zo’n 10 kilo, in mag slapen. Deze wordt opgehangen voor je stoel. Ideaal: je kleine kan heerlijk tukken en jij hebt je handen vrij. Deze plekken worden gereserveerd voor ouders met jonge kinderen. Echter zijn deze plekken zeer beperkt beschikbaar, dus wees er snel bij. Extra plus: je hebt extra ruimte op deze plek en dat (meestal) zonder meerprijs. Dit is niet voor iedere vlucht mogelijk. Een bassinet is vaak alleen een mogelijkheid bij internationale luchtvaartmaatschappijen en op de langere vluchten. Zo hebben maatschappijen als KLM, Lufthansa en Delta airlines wel een bassinet, maar bieden Easyjet, Ryanair, Arkefly en Transavia deze optie niet. En let op, 10 kg is een richtlijn, de eisen om te voldoen aan een reiswiegje verschillen per maatschappij, even checken dus voordat je gaat boeken.

2) Verdiep je in wat je mee mag nemen in het vliegtuig en voorkom stress op het laatste moment. Vaak mag je zowel ruim- als handbagage meenemen voor je baby. Ook een inklapbare buggy mag frequent meegenomen worden tot aan het instappen. Het personeel zorgt ervoor dat deze netjes opgeborgen wordt en weer klaarstaat zodra je het vliegtuig uitstapt. Fijne service! Bij budgetmaatschappijen zit het vaak weer net even anders. Voor de verschillende bagageregels van de verschillende vliegtuigmaatschappijen: kijk hier.

 

De paklijst

Dan de paklijst. Handbagage must haves voor in het vliegtuig (top10?):

3) Eten! Zorg dat je voldoende eten bij je hebt. Geef je kunstvoeding aan je baby; neem dan 2x zoveel poeder mee dan je normaal zal geven gedurende de periode van uit de voordeur lopen tot en met aankomst op de bestemming. Er zullen weinig tot geen alternatieven zijn qua eten voor deze kleintjes; so better safe than sorry! En je weet nooit hoe je reis er uit zal zien; vertraging hier, vertraging daar, baby heeft net ‘een sprongetje’ etc. Reden genoeg om voldoende voorraad in die handbagage te stoppen.

Mag je kleine al vast voedsel? Neem dan zelf eten mee voor je baby. Het zoute vliegtuigvoedsel lijkt me minder geschikt voor deze kleintjes ;). Dus de potjes Olvarit en plastic lepel hop ook die tas in. Babyvoeding in je handbagage is toegestaan ook boven de 100mililiter, tenminste wanneer je je baby ook bij je hebt uiteraard. Daarnaast iets mee waar ze lekker lang zoet mee zijn, zoals soepstengels of waar onze kinderen bij zweerden waren baby mais fingers (http://www.maisfingers.com/).

4) Alle gadgets voor snel en simpel een flesje in elkaar draaien. Dit zijn een poedertoren met afgetelde schepjes, een flesje (koud) water en een thermosfles met warm water. Wij hebben een thermosfles met water altijd zonder problemen mee gekregen in de handbagage. Ook wanneer het duidelijk meer betrof dan de 100 milliliter grens. Even aangeven uiteraard dat het voor de flesjes van je baby is. Mocht je minder geluk hebben, dan kan je altijd nog in een restaurant wat warm water halen voordat je het vliegtuig in stap. Nergens vriendelijke personeel te vinden die dit voor je wil doen? Bestel dan een thee en overgieten maar!

Met deze goede voorbereiding is je flesje in een handomdraai gemaakt wanneer je baby het op een brullen zet. En ondanks dat het vliegtuigpersoneel in mijn ervaringen nog zo vriendelijk is en ze graag wat warm water voor je pakken, soms lukt dat gewoon niet zo snel als jij, of eigenlijk als dat je baby, zou willen.

5) De draagzak. Mocht je baby het nou net wat te interessant vinden wat er allemaal om hem heen gebeurd en niet willen slapen, kan een draagzak uitkomst bieden. Sowieso handig als hij of zij even onrustig is of wanneer jij even je handen vrij wilt hebben.

6) Luiers en billendoekjes. Een inkopper, maar zeker heel belangrijk. Ook hiervan lekker ruim inpakken. Onze kleinste wist het te presteren om net ‘aan de dunne’ te gaan zodra we het vliegtuig naar Sri Lanka instapten. Waren wij blij dat we ruim luiers én extra kleding ingepakt hadden.

7) Extra setjes kleding dus. Naast extra rompers voor uitgelopen feestluiers, zoals wij deze variant noemen, ook een setje warme kleding, aangezien de temperatuur in een vliegtuig kan nogal verschillen van koud tot warm. Vergeet ook niet een extra shirt voor jezelf mee te nemen, zodat je ook weer fris ruikt nadat de volledige maaltijd van je baby op je schouder gevlogen is.

8) Het favoriete speeltje waarmee je baby het langst zelfstandig 😉 zoet is. Geen uitleg nodig.

9) En natuurlijk moet de speen en lievelingsknuffel mee. Graag ook zijn dubbelganger inpakken en het liefst nog een extra exemplaar.

10) Tot slot; neem (baby) neuspray mee. Zoutoplossingen zijn te halen bij iedere drogist en mogen al gebruikt worden voor kinderen vanaf 1 dag oud. Door het drukverschil bij stijgen en landen, ken je baby last krijgen van zijn oren. Het helpt om van te voren wat neuspray in zijn neusje te spuiten, zodat deze goed open is. Zeker doen als je baby verkouden is! Zorg ook dat je een fles klaar hebt, zodat je baby kan drinken tijdens de rit omhoog of omlaag. Het slikken kan voorkomen dat je baby last krijgt van de oren. Een speen kan ook helpen.

11) Ik heb regelmatig ook gehoord dat mensen erg blij zijn met de Deryan Air-traveller. Dit is een opblaasbaar stoeltje en bedje in één. Wij hebben dit zelf nooit meegenomen en eigenlijk nooit gemist. Wellicht als je niet op tijd bent voor het bemachtigen van een bassinet of de maatschappij er geen kan garanderen kan dit zeker handig zijn. Voor meer informatie over het product en reviews, kijk hier: 

 

Van start tot finish

12) Probeer rustig te blijven. Makkelijker gezegd dat gedaan haha. Maar je kleintje voelt feilloos aan als jij je niet op je gemak voelt. Jij stress, hij stress. Wil je baby springen op je stoel of het vieze gangpad helemaal doorkruipen, let it go! Laat ze lekker spelen. Een spelende baby is altijd beter dan een krijsende op schoot. En mocht het ‘alarm’ toch afgaan. Niets aan te doen. Probeer je baby te troosten en jezelf rustig te houden met de gedachte dat het zo voorbij is. Merk je dat je gefrustreerd raakt? Wissel af met je vriend of vriendin indien mogelijk. Dit doet vaak wonderen.

Jacqueline MuldersWelkom op mijn reiswebsite. Doordat ik dol ben op reizen en hiervoor uren kan struinen op internet om de meest fantastische plekjes te vinden, onstond het idee om een website te maken hierover. Ik neem jullie met veel passie mee naar de meest perfecte kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Ook deel ik allerlei handige tips.

Eén reactie op “12 tips voor vliegen met een baby”

 1. Visum4me schreef:

  Leuke blog 🙂 Mooi land Turkije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RECENTE BLOGS

 • 10 mega handige gadgets voor op reis met kinderen

  Krijg jij al stress als je denkt aan reizen met…

  Lees meer...
 • Droomvakantie adressen

  Met de heerlijk hete zomer van afgelopen jaren, is een…

  Lees meer...
 • Vliegen met een baby of dreumes: bagageregels en meer…

  Hieronder zijn de belangrijkste bagageregels & andere nuttige info te…

  Lees meer...