Vliegen met een baby of dreumes: bagageregels en meer...

Vliegen met een baby of dreumes: bagageregels en meer…

Hieronder zijn de belangrijkste bagageregels & andere nuttige info te vinden.

Al die verschillende bagageregels die vliegtuigmaatschappijen handteren. Gruwel! Wijken ze voor reguliere stoelenkopers al af, zijn de regels voor de ‘baby-op-schoot’ nog uiteenlopender. Hieronder vind je de belangrijkste bagageregels en andere relevante informatie voor kinderen die meereizen op schoot. Zo weet je wat je van te voren wel en niet mee mag én mee hoeft te nemen.

 

ALGEMEEN

Op schoot!

Wat mee mag aan bagage is afhankelijk van het soort ticket dat je boekt voor je kind(eren). Bij alle onderstaande maatschappijen geldt; baby’s van 0-1 jaar mogen op schoot. Mag, want je kan er ook voor kiezen om een eigen stoel te boeken voor je kleintje. Uiteraard betaal je hier dan ook flink extra voor. De ‘op schoot’ tarieven zijn een schrijntje in vergelijking met een regulier ticket prijs. Vanaf 2 jaar is het helaas pindakaas en moet je een eigen stoel boeken voor je peuter en betaal je het volle tarief. Kinderen vanaf 2 jaar die een eigen (geboekte) stoel hebben, mogen dezelfde hoeveelheid ruim- en handbagage meenemen als een volwassene. Voor schootkinderen verschilt dit per maatschappijen. Zie hieronder de bagageregels per maatschappij.

Babyvoeding in handbagage; go or no go?

Babyvoeding mag mee in de handbagage, de verpakking mag groter zijn dan 100 milliliters. Mits je met je baby (tot 1,5 jaar) reist. Je dient de babyvoeding wel aan te geven bij de veiligheidscontrole. Soms zal er nog een extra check op uitgevoerd worden. Over gesteriliseerd water zijn de meningen verdeeld. Vliegtuigmaatschappijen zijn hier bepaald niet unaniem in. Zo geeft de ene maatschappij aan dat je maximaal 100ml gekookt water mee mag nemen in de handbagage en de ander dat dit ook meer mag zijn dan deze opgelegde grens. De controles zijn natuurlijk niet luchtvaartmaatschappij afhankelijk en het lijkt mij dat de vliegvelden dit beter moeten weten.

Wat zeggen de vliegvelden zelf? Schiphol geeft aan dat vloeibare babyvoeding is toegestaan boven 100ml, maar gekookt water om melkpoeder te mengen mag niet mee in de handbagage boven 100ml. Eindhoven Airport vermeldt op hun site dat gesteriliseerd water ook boven de toegestane maximale vloeistofhoeveelheid van 100ml meegenomen mag worden.

Wij hebben meerdere malen onze thermosfles groter dan 100 milliliter, met extra check, maar zonder problemen mee kunnen nemen het vliegtuig in op Schiphol…

Bronnen schiphol en Eindhoven airport

KLM

Bagage

Voor baby’s van 0-1 jaar betaal je slechts 10% van het reguliere ticket. Zoals hierboven beschreven is deze financiële meevaller helaas over vanaf 2 jaar, want voor kinderen vanaf 2 jaar moet een eigen stoel geboekt worden. Kinderen die een eigen (geboekte) stoel hebben, mogen dezelfde hoeveelheid ruim- en handbagage meenemen als een volwassene (zie KLM). Tevens mag een opvouwbare kinderwagen en/of een auto- of kinderzitje meegenomen worden.

Bij KLM mag je ruimschoots inpakken voor je baby. Voor kinderen die meereizen op schoot, geldt namelijk het volgende:

 • 1 stuk handbagage met artikelen voor babyverzorging van maximaal 12 kg en met de maximale afmetingen van 55 x 35 x 25 cm.
 • 1 stuk ruimbagage van maximaal 10 kg. Als je de bagage voor je kind in je eigen koffer meeneemt, mag de bagage van de ouders per stuk maximaal 23 kg wegen.
 • 1 opvouwbare kinderwagen (van max. 15 x 30 x 100 cm), indien mogelijk, in het bagagerek. Ook mogelij kom deze gratis in te checken of meenemen tot aan de gate waar de kinderwagen door het personeel in het ruim gezet wordt.
 • 1 autostoel

Dit mag dus bovenop de reguliere bagage van degene die de stoel geboekt heeft meegenomen worden.

Wiegjes

Voor intercontinentale KLM-vluchten kan een reiswieg gereserveerd worden. De wiegjes zijn geschikt voor baby’s die op de dag van de reis niet groter zijn dan 65 cm en niet meer wegen dan 10 kg. Ik zou aanraden na het boeken van het ticket meteen KLM te bellen om te proberen zo een plek met een bassinet te bemachtigen.

 

Maaltijden

Eigen voeding meenemen is raadzaam, aangezien er alleen op intercontinentale vluchten beperkt aantal babymaaltijden beschikbaar zijn. Ik heb deze nog nooit gezien of aangeboden gekregen, maar eerlijk gezegd ook nooit naar gevraagd. De vloeistof beperkende regels gelden niet voor babyvoeding. Gewoon zelf meenemen die hap in plaats van afhankelijk zijn van wat de KLM te bieden heeft.

Het cabinepersoneel warmt met liefde je maaltijd op of verstrekt warm water voor het maken van flesjes.

Verder….

Een volwassene mag met maximaal 2 baby’s reizen, maar slechts 1 baby mag op schoot meereizen (voor veiligheidsredenen). Voor de baby nummer 2 moet een stoel worden geboekt.

Meer info KLM

 

EASYJET

Bagage

Voor een baby die op schoot meereist, 0-1 jaar, betaal je €28 per vlucht.

Bij Easyjet mogen twee artikelen gratis mee aan boord gebracht worden voor je mini, zoals een kinderwagen, buggy, autostoel of een koffer.

Bovenstaande gadget mag meegenomen worden tot aan de gate, waar het Easyjet personeel deze op zal halen om in het ruim te plaatsen. Het item is terug te vinden op de bagageband bij aankomst.

Als je met je baby of dreumes reist, mag je, zoals Easyjet zelf aangeeft, een extra luiertas aan boord brengen. De maximale afmetingen zijn 45 x 36 x 20 cm en deze dient onder de stoel voor je te worden geplaatst.

Wiegjes

Helaas biedt Easyjet de opties voor bassinets niet.

Maaltijden

Babyvoeding zelf meenemen. Easyjet biedt geen speciale babymaaltijden aan.

Easyjet vermeldt nog extra dat babyvoeding apart geplaatst dient te worden in een doorzichtige plastic zak niet groter dan 20×20 cm. Zij geven aan dat de beperking van 100 ml niet van toepassing is op melk of gesteriliseerd water voor baby’s, mits de totale hoeveelheid niet meer dan 1 liter bedraagt.

Het Easyjet personeel is bereid warm water te verstrekken en babymaaltijden op te warmen.

Verder….

Waar het bij de meeste maatschappijen 7 dagen na de geboorte is, zijn baby’s vanaf 14 dagen welkom bij Easyjet.

Wanneer je een stoel geboekt hebt voor je kleintje, dient deze bij opstijgen en landen, en wanneer het cabinepersoneel erom vraagt, in een naar voren gericht autostoeltje te zitten.

Kies je stoelen van te voren om zeker te zijn dat je bij elkaar kan zitten met alle gezinsleden. Dit is tegen een toeslag die kan variëren tussen €3 en €11 per reguliere stoel (tot €40 voor extra beenruimte stoelen). Geen zin om te betalen? Check dan zo vroeg mogelijk in, aangezien Easyjet het principe hanteert: ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Je kan vanaf 30 dagen voor vertrek al inchecken.

Meer info Easyjet

 

TRANSAVIA

Bagage

Je betaalt €20 per enkele reis voor je baby op schoot.

Transavia is minder vrijgevig wat betreft bagage. Kinderen die op schoot meereizen, mogen slechts 1 stuk ruimbagage meenemen tot maximaal 10 kilogram. Dit kan dus een koffer zijn, maar ook de autostoel, kinderwagen of opvouwbare buggy. De inklapbare buggy mag meegenomen worden tot aan de gate, waarna het personeel deze in de ruimbagage zal zetten. De buggy is vervolgens bij aankomst weer via de bagageband terug te vinden. Een kinderwagen mag dus niet meegenomen worden tot aan de gate, maar moet ingecheckt worden. Lang leve de draagzak ;). Meer dan een stuk ruimbagage meenemen voor je baby? Dat kan, tegen betaling. Op zich niet geheel onverwachts, aangezien je bij Transavia, los van schootkinderen, sowieso betaalt voor ruimbagage. Handbagage mag niet apart meegenomen worden voor je kleintje. Dus dat wordt proppen in je eigen handbagage tas.

Wiegjes

Helaas biedt Transavia de opties voor bassinets niet.

Maaltijden

Babyvoeding zelf meenemen. Je mag zoveel voeding meenemen als nodig tijdens de vlucht, echter maximaal 100ml gekookt water in de handbagage. Aan boord is het cabinepersoneel bereid warm water te verstrekken of je voedingen op te warmen. Dit laatste gebeurt au-bain-marie, wat inhoudt dat het wat langer duurt dan 1 minuut magnetron. Op tijd laten weten dus, wanneer je hiervan gebruik wilt maken.

Verder….

Vanaf 7 dagen na de geboorte mag je bij Transavia vliegen met je kleintje.

Een volwassene mag met maximaal 2 baby’s reizen, maar slechts 1 baby mag op schoot. Ook hier moet zodoende voor baby nummer 2 een stoel worden geboekt. Daarnaast is een autostoel verplicht voor baby 2, zodat deze comfortabel kan zitten gedurende de trip. De autostoel mag maximaal 42 cm breed en 57 cm lang zijn en heeft een goedgekeurd keurmerk.

Wil je zeker zijn van een plek naast je kind, boek dan een stoel van te voren, uiteraard wederom tegen betaling.

Meer informatie Transavia

 

RYANAIR

Bagage

De babytoeslag is €20 per vlucht voor een kind jonger dan 2 jaar welke meereist op schoot.

Bij Ryanair mogen twee stuks babyartikelen gratis meegenomen worden: 1 kinderwagen en één van de volgende items: autostoeltje, stoelverhoger of reiswieg. Deze artikelen dienen ingecheckt te worden. Voor de kinderwagen of buggy geldt een uitzondering; deze kan meegenomen worden tot aan de trap van het vliegtuig. Na de landing zal de kinderwagen weer beschikbaar staan bij de trap.

Naast je eigen toegestane handbagage, mag je een tas meenemen voor je baby van maximaal 5 kg.

Wiegjes

Helaas biedt Ryanair geen bassinets.

Maaltijden

Ryanair biedt geen babymaaltijden. Je mag wel je eigen babyvoeding meenemen eveneens melkpoeder en gekookt water. Ryan air heeft warm gekookt water aan boord beschikbaar.

Verder….

Vanaf 8 dagen oud mag je met je baby op pad met Ryanair.

Het is mogelijk een extra stoel voor je baby te boeken. Je dient dan contact op te nemen met Ryanair, zodat zij een geschikte zitplek voor je kunnen selecteren. De baby zal echter bij opstijgen, landen en wanneer het gordelteken verlicht is op schoot moeten. Je kan een autostoel meenemen voor je baby of kind zolang het goedgekeurd is voor gebruik in het vliegtuig en een 5-puntsgordel heeft.

Het goedgekeurde autostoeltje moet:

 • voorwaarts gericht zijn;
 • passen in 42.5 cm ruimte tussen de armleuningen van de vliegtuigstoel;
 • gecertificeerd zijn voor gebruik aan boord van vliegtuigen.

Europees autostoeltje: het stoeltje moet een CE sticker hebben met daarop de tekst “Certified for use on aircraft” geprint.
U.S.autostoeltje: het stoeltje moet een FAA sticker hebben met daarop de tekst “Certified for use on aircraft” geprint.
Aparte stoel geboekt voor de kleine? Dan mag je tevens gratis 10kg handbagage en een tweede kleine tas meenemen. Ook heb je de mogelijkheid een extra tas in te checken, tegen het reguliere tarief van €40 die Ryanair hanteert voor het inchecken van bagage.

Meer info Ryanana

 

OVERZICHT(ELIJK)

Hieronder nog schematisch de regels voor tien van de grootste luchtvaartmaatschappijgebruikers in Nederland.

Voor meer tips tijdens de vlucht, zie blog 12 tips voor vliegen met een baby

Heb je zelf ervaring met vliegen meteen baby? Deel jouw ervaring en tips hieronder!

 

Bronnen: KLM, Easyjet, Transavia, Ryanair, Schiphol, Eindoven airport, Flybe, Detla airlines, British airways, TUIfly, Vueling, Lufthansa, Schiphol handbagage en Eindhoven airport handbagage
Wijzigingen voorbehouden. Aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend
Jacqueline MuldersWelkom op mijn reiswebsite. Doordat ik dol ben op reizen en hiervoor uren kan struinen op internet om de meest fantastische plekjes te vinden, onstond het idee om een website te maken hierover. Ik neem jullie met veel passie mee naar de meest perfecte kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Ook deel ik allerlei handige tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RECENTE BLOGS

 • 10 mega handige gadgets voor op reis met kinderen

  Krijg jij al stress als je denkt aan reizen met…

  Lees meer...
 • Droomvakantie adressen

  Met de heerlijk hete zomer van afgelopen jaren, is een…

  Lees meer...
 • Vliegen met een baby of dreumes: bagageregels en meer…

  Hieronder zijn de belangrijkste bagageregels & andere nuttige info te…

  Lees meer...